сряда, 21 февруари, 2024 година.

Президентът определи военните действия в близост до Европа като ключово предизвикателство пред сигурността на Съюза

Дипломацията на Европейския съюз трябва да присъства много по-активно в горещите точки в съседство и да съдейства за разрешаването на тези конфликти.

Това заяви днес държавният глава Румен Радев на среща в президентската институция с ръководителите на дипломатическите мисии на страните членки от Европейския съюз, акредитирани в България. По време на срещата дипломатите поставиха редица въпроси, свързани с дневния ред на страната ни, в рамките на приоритетите на Белгийското председателство на Съвета на ЕС, както и за последиците от военните действия на Русия срещу Украйна и на Държавата Израел срещу „Хамас“.

Държавният глава определи военните действия в близост до Европа като ключово предизвикателство пред сигурността и стабилността на ЕС, включително и чрез вторичните последици, които те оказват върху икономиката и социалната сфера. Развитието на стабилен и проспериращ Европейски съюз на фона на войни в непосредствена близост до нашите граници е много трудно постижимо, подчерта Румен Радев. Затова, по думите на президента, европейската дипломация трябва да има в много по-голяма степен водеща роля в търсенето на прагматични решения за преустановяване на бойните действия и възстановяването на мира. Заемането на такава активна позиция от ЕС съответства и на амбицията за стратегическа автономия и по-значима роля на съюза в международните отношения.

В отговор на въпрос за повишаването на оперативната съвместимост между въоръжените сили на европейските държави и тяхната модернизация Румен Радев посочи, че това не се постига в разгара на криза, а започва още при разработването и внедряването на отбранителни продукти. Президентът напомни за активната политика и приноса на страната ни за обединяване на усилията на отделните държави в научните изследвания и производството на отбранителни технологии в рамките на ЕС и НАТО. Резултат на тази политика са Фондът за иновации на НАТО, както и Ускорителят за иновации в отбранителния сектор DIANA. Индустриалното сътрудничество и трансферът на технологии трябва да се превърнат в неотменима част от всяка покупка на отбранителна техника от страна на държавите от ЕС, призова Румен Радев.

Протестите на фермерите в цяла Европа са сигнал за наличието на реален проблем и изискват конкретни действия от страна на европейските институции, заяви президентът. Държавният глава добави, че изграждането на зелена икономика трябва да се съобразява със социалните и икономическите аспекти на този процес и да не води до трайна загуба на конкурентоспособност на европейските икономики. ЕС видимо е лидер в зеления преход в световен мащаб, но значително по-ниската цена на енергийните ресурси в други държави им осигурява съществено конкурентно предимство, водещо до негативни икономически и социални последици за Европа, посочи Румен Радев.

Гарантирането на върховенството на правото и на разделението на властите е в основата на демокрацията и това е отговорност на всички институции, подчерта още държавният глава. Президентът открои постигнатото от служебните правителства в България за изработване на необходимите законопроекти за отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка за страната ни, както и по Плана за възстановяване и устойчивост. Държавният глава подчерта също така, че възстановяването със закон на правомощията на главния прокурор и на пленума на Висшия съдебен съвет, заличен преди това в Конституцията от народните представители, буди въпроси за хода на правосъдната реформа и върховенството на Конституцията. Българското общество очаква конкретни отговори от съответните институции и за наличието на брокери между високопоставени политици и магистрати и изсветляване на процесите в системата на правосъдието, без което е невъзможно да се отстоява правовата държава, подчерта още президентът в отговор на въпрос.