събота, 2 март, 2024 година.

Районната прокуратура в Сливен внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо мъж, залял жена и дете със запалителна течност. Това съобщи за БТА наблюдаващият прокурор Катя Стаменова. Очаква се съдът да насрочи заседанието днес.

Както БТА съобщи, на 9 февруари прокуратурата задържа за срок до 72 часа 36-годишния Н. И., обвинен в нарушаване на заповед за домашно насилие и извършил приготовления за убийство на две лица. По данни на полицията в Сливен в 7:38 часа на същия ден е получен сигнал за конфликт между мъж и жена на улица „Добри Добрев“ в град Сливен. Към мястото незабавно е изпратен екип, който установява, че жена на 33 години и лекият автомобил, който е управлявала, са залети с горивна течност с остра миризма. С жената е имало и дете на две години.

Мъжът, който е от с. Самуилово, наскоро се е завърнал от чужбина. Заповедта, с която е задължен да се въздържа от домашно насилие, е издадена от Районен съд – Сливен на 11 януари т. г. Според прокурор Стаменова мъжът няма право да доближава И. К. и малолетното ѝ дете на разстояние, по-малко от 50 метра, в жилището и на местата за социален контакт.

Мъжът е осъждан ефективно и е лежал в затвора за кражба, срещу него има висящо производство за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотици.

Едното престъпление се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба, а приготовлението за убийство – с до шест години затвор.