четвъртък, 20 юни, 2024 година.

При специализирана полицейска операция на територията на Бургас, Варна и Стара Загора са задържани 3-ма души, а 2-ма се издирват. Срещу тях са повдигнати обвинения за престъпна група за трафик и разпространение на високорискови наркотични вещества. Разследването на групата е започнало от началото на годината. Организаторът на групата е на 35 години от Бургас.

Наркотиците, които са открити в тайник и в стар автомобил, са на стойност 400 хиляди лева, заяви административният ръководител на окръжната прокуратура Георги Чинев.

По думите му са задържани 2,2 кг метамфетамин, над 12 кг коноп и 30 грама кокаин.

Как е извършвана престъпната дейност, обясни комисар Ради Пенев – началник на ГДБОП в Бургас:

„Изцяло комуникацията върви през мобилни приложения, както и през личен контакт, който правят с другите участници в този престъпен сговор на територията на различни градове. Често сменят локациите, не оставят следи след себе си. При такива пътувания ръководителят на престъпната група е ползвал съпругата и детето си за „параван“.

Зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Боян Раев разкри откъде се внася дрогата:

„Има оперативни данни, че част от наркотиците са влизали от страни от ЕС в България и една от дейностите, които са искали да осъществят, е да бъдат изнесени от нашата страна към съседни от нас държави“.

За извършените престъпления предвиденото по закон наказание е от 5- до 15 години лишаване от свобода.