четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Досега БСП е била партия с друг морал и с друг статут, а сега я правят клиентелистка партия, която обслужва интересите дали на Делян Пеевски, дали на Бойко Борисов, или на някой друг.

Това заяви пред БНР Румен Овчаров, член на Националния съвет на БСП.

„Какво ново предлагат новите ръководители на БСП? Какво ново, когато са строили цялата клиентела и на Борисов, и на Пеевски, и на Румен Радев – и първото, и второто поколение клиентели на Румен Радев стоят в Националния съвет и обслужват самите себе си. Отсега предричам по-нисък резултат на БСП на следващи избори. В БСП има преврат на хора, които до оня ден са се крили зад Корнелия, нямаха смелостта да го направят по-рано, а след като тя си подаде оставката“, коментира той.

Корнелия Нинова вече не е председател на БСП
БСП: Нинова не може да бъде избирана за трети път на ръководен пост

Овчаров уточни, че неговото мнение, което многократно го е заявявал публично, е, че Корнелия Нинова е трябвало да си подаде оставката като председател на партията още преди 3 години, но тогава всички, „които сега спретнаха преврата, кротко се натискаха около Корнелия, опитвайки се по всякакъв начин да я обслужат“.

„Много ги е страх новите лидери на БСП, че Нинова, ако реши да се кандидатира за трети мандат, не могат да я спрат, защото нейният авторитет в структурите на партията е несравним с техния. Затова се опитват по някакъв начин да я елиминират, но го правят по-неправилен като съдържание начин Защото по този начин я връщат и като доверие сред хората, и като авторитет“, смята той.

Нов председател на БСП трябва да бъде избран преди Конгреса на партията през ноември, подчерта Овчаров и уточни, че този конгрес още не е свикан.

И БСП няма да подкрепи кабинет с втория мандат

„Делян Пеевски е токсичен и кабинет с мандат на ДПС няма да има. Няма да стане правителство и с третия мандат„, прогнозира Румен Овчаров и коментира ситуацията в ДПС с думите „този път няма да му се получи на Пеевски“.

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия
Иван Иванов: Тезата за необходимост от експертен кабинет стои на дневен ред в БСП

Тази политическа класа е основната причина за това, което се случва в България, затова хората не отиват да гласуват, подчерта той.

Според него само с избори нещо може да се реши, а не с договорки и сглобки между „корумпирани политици, които не мислят за държавата“.

Интервюто на Даниела Големинова с Румен Овчаров в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл на страницата на БНР.