вторник, 16 юли, 2024 година.

Окръжната прокуратура в Русе привлече като обвиняеми и ще иска да бъдат задържани под стража трима души, сред които и полицай, част от организирана престъпна група за имотни измами. Това съобщиха от прокуратурата.

Случаят се разследва от следовател с участието на служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР по досъдебно производство, свързано с извършени престъпления от няколко души, сред които са 48-годишният А. Д., Д. В. – на 43 години, и Д. Г. – на 47 години, като последният е инспектор от Районното полицейско управление в град Две могили, област Русе.

Организираната престъпна група е действала от ноември 2020 година. Досега е установено безспорно, че групата е извършила пет имотни измами – четири от тях чрез съставени неистински саморъчни завещания, и една, при която е използван неистински нотариален акт.

Извършителите са съставяли неистински завещания. Те ги представяли пред нотариуси, които ги обявявали с протокол за обявяване на саморъчно завещания по реда на Закона за наследството. Лицата, в полза на които се „завещавало“, са част от дейците – т. нар. „бушони“ или „мулета“. След това те продавали недвижимите имоти на други хора – добросъвестни купувачи. По този начин последните били заблудени, че са действителни собственици на въпросните имоти. Обвиняемите получили от продажбата парични средства, които са разделили помежду си.

В хода на разследването са установени данни и доказателства за незаконосъобразни действия и на други лица, сред които и полицейски служители от Областната дирекция на МВР в Русе, както и за извършване на други престъпни деяния, част от които документни престъпления – съставяни и използвани неистински частни и официални документи пред съответни лица и институции.

В рамките само на един ден, на 15 април т. г., са извършени 24 претърсвания и изземвания, от които четири в служебни помещения на Областната дирекция на МВР в Русе. Разпитани са над 20 свидетели. Назначени са множество експертизи.

Всеки един от дейците е привлечен като обвиняем за участие в организирана престъпна група, измами, реализирани от няколко лица, сговорили се предварително, при които са нанесени вреди в големи размери, укриване и унищожаване на чужди частни документи, използване на неистински официални документи.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа и Окръжната прокуратура в Русе ще внесе в съда искане за всеки от тях за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.