сряда, 21 февруари, 2024 година.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Търговище ще има различни инициативи по повод националната антиспин кампания. Те започват от днес и ще продължат през цялата седмица, ще бъдат обхванати ученици с информационна кампания, ще има и безплатни изследвания, съобщиха от здравната инспекция.

Националната АНТИСПИН кампания е ежегодна инициатива, осъществявана в България от 1992 г. Цели да насочи вниманието на обществото към проблема СПИН и да повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

Болести като СПИН и сексуално предавани инфекции не бива да остават извън фокуса на нашето внимание, затова всички трябва да повишим отговорността към индивидуалното и общественото здраве, категорични са здравните власти от РЗИ. Именно затова от екипа на инспекцията в Търговище традиционно планират различни дейности няколко пъти в годината. Безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции, хепатит В,С и сифилис, чрез бързи тестове започват от днес, 12 февруари, в лабораторията на РЗИ-Търговище. Утре ще бъдат обхванати възпитаниците на два центъра за настаняване от семеен тип. На 14 февруари – екипите на РЗИ ще бъдат в Професионалната гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов“ гр. Търговище. През целия ден на св. Валентин – от безплатните изследвания могат да се възползват посетителите на Retail Park в Търговище.

Кампанията ще излезе и извън пределите на областния център и ще обхвана ученици от Омуртаг и Антоново на 15 февруари. А на следващия ден – отново в лабораторията на РЗИ-Търговище.

В празничния ден е предвидена кампания във фоайето на ПГИИ „Джон Атанасов“, включваща обучения, игри и викторини, с разпространение на презервативи, информационни материали и флаери с послания за безрисково сексуално поведение.

Доброволци на Българския Младежки Червен кръст ще разпространяват здравно-информационни материали по централните части на град Търговище. В тях гражданите могат да намерят информация за начините на заразяване, предаване и превенция от ХИВ/СПИН и други сексуално предавани инфекции. По време на цялата кампания, ще се провеждат обучения сред ученици от 8 до 12 клас от област Търговище на теми: „ХИВ/СПИН“, „Рисково сексуално поведение“ и „Контрацепция“.

От здравната инспекция допълват, че по време на кампанията с обучения и изследвания ще се разпространяват тениски, шапки и презервативи, както и флаери – сърца с послания за безрисково сексуално поведение, изработени от РЗИ – Търговище.