понеделник, 20 май, 2024 година.

С 12% ще бъдат увеличени заплатите на административния персонал във висшите училища в страната. Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев на брифинг в Министерския съвет, след като се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища в България.

По-рано днес стана известно, че служебното правителство ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари т.г.

Главчев каза, че служебното правителство е решило още един „завещан проблем“. Обещали сме, освен за честни и прозрачни избори в рамките на нашите възможности и в краткия хоризонт, с който разпогаме, да решаваме проблеми, които са с по-дълбок генезис във времето, каза Главчев. Той съобщи, че 39 млн. лв. ще бъдат достатъчни на първо време за увеличение на възнагражденията на академичния състав.

Относно увеличението с 12% в администрацията в университетите, служебният премиер каза, че то ще струва на бюджета около 12 млн. лв. и предстои до дни.

Служебният министър-председател увери, че няма да бъде нарушено бюджетното салдо. „Продължаваме със стандартната ни цел 3% дефицит, за да удовлетворяваме маастрихтските критерии за членство в еврозоната“, каза Главчев.