четвъртък, 23 май, 2024 година.

С изложба и камерен концерт ще бъде официално открит античен град Хераклея Синтика край Петрич, съобщиха от Община Петрич. Обектът беше затворен преди около шест месеца, тъй като се изпълняваха дейности по проект за реставрация, консервация, популяризиране и развитие.

Програмата днес ще започне в 10:30 часа с ученически пленер „Рисуваме Хераклея Синтика“, а в 13:30 часа в залата на Общинската администрация ще бъде заключителната пресконференция за Етап 1 по проект „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика“ и прилежащи некрополи“. В 17:30 в посетителския център на обекта ще бъдат представени картините от ученическия пленер.

В 18:00 часа в Гражданската базилика в Хераклея Синтика ще бъде представена книгата на Ирина Вагалинска „Мистерии в Хераклея Синтика“, а в 19:00 часа е предвидена официалната церемония по откриването на обекта.

Програмата ще продължи с камерен концерт „Антични музикални образи на Хераклея“ в 20:00 часа. В него участие ще вземат Гиргина Гиргинова – сопран, Владимир Попов – баритон, Йосиф Герджиков – континуо на чембало, Палмира Грибнева-Томанова – континуо на виолончело, както и възпитаниците към Народно читалище „Братя Миладинови“ Калоян Бочуров – китара и Иван Стоилков – цигулка.

В края на април ръководителят на проекта Катя Стоянова каза за БТА, че в обекта е изградена достъпна туристическа инфраструктура, направена е възстановка на колонадата и на антично скеле, както и паркинг за туристи. Направени са много пътеки, наблюдателни площадки, от които може да се види в цялост града. По думите на Стоянова е направена прецизна, замислена и добре изпълнена реставрация и консервация.

От гледна точка на втория етап на проекта, който е свързан със социализацията на обекта, Стоянова посочи, че до края на лятото се надява всички дейности да приключат по график.