неделя, 21 юли, 2024 година.

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за планиране на нужните кадри, за привличане на желаещи да упражняват тези професии, за устойчиво нарастване на заплащането спрямо придобитите знания и умения.

Всяка трета от работещите у нас медицински сестри е над 65-годишна

Все още няма приет медицински стандарт по здравни грижи, който би следвало да определя параметрите за качествена грижа за пациентите. Това обясни Мариана Колева, главна медицинска сестра в столичната университетска болница „Света Анна“. Към момента в лечебното заведение работят 340 специалисти по здравни грижи – сестри, акушерки, лаборанти, лекарски асистенти. Една трета са в пенсионна възраст.

Много повече медицински сестри напускат системата, отколкото започват да се обучават, разказа д-р Ивелина Георгиева, заместник-директор на лечебното заведение.

По данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи към края на миналата година у нас работят близо 24 хиляди медицински сестри, малко над 4000 акушерки, около 2000 фелдшери. Най-новата професия – на лекарския асистент – е с най-малка средна възраст – 32 години. Председателят на асоциацията Милка Василева наблегна върху значението на медицинските сестри за безопасността на пациентите, като цитира данни от проучване на Международния съвет на медицинските сестри.

Д-р Георгиева отправи следното послание“

„Обществото да направи тази професия престижна, за да има по-голям интерес към нея“.

Репортаж на Елена Бейкова в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл на страницата на БНР.