четвъртък, 18 април, 2024 година.

Отвод на наказателен съдия за пореден път отложи, забави и „заби“ делото за изнасилване и блудство с 14 деца в Сливен. През август ще се навършат 2 години откакто пасторът британец Даниел Хъл бе хванат и обвинен за сексуално насилие на малолетни и непълнолетни в Града на стоте войводи.

И последният възможен наказателен съдия в Районен съд Сливен си е направил отвод на 20 март т. г., и делото е прехвърлено към граждански съдия, разказа в интервю пред БНР адв. Стойко Славов, защитник на децата жертви.

Ако и гражданският съдия си направи отвод, това ще последва и от другите му колеги и тогава делото ще бъде изпратено в друг град, вероятно в Ямбол, сподели опасенията си адвокатът.

Делото беше насрочено за 20 март за разпит на свидетели и се надявахме да започне събиране на доказателства и разпитването на 14-те жертви. Още в началото ни направи впечатление, че няма осигурена „синя стая“ – специализирана за разпит деца, каза адв. Славов.

Задържаха педофил в шабленско село за разпространение на детска порнография

Според него има пропуск в досъдебната фаза:

Прокуратурата е проявила крайно немърливо отношение, че не е разпитала в досъдебната фаза, децата пред съдия. Били са разпитани в синя стая, някои от тях в присъствието на обвиняемия и неговия защитник, но не са били разпитани пред съдия, което не ни позволява автоматично да прочетем техните показания в съдебна фаза.

„Съдът приема, че не е пристрастен, но за да се избегнат съмненията си, прави отвод. Това е бягство от отговорност, липса на правосъдия за децата почти 2 години. Съдията го прави с ясното съзнание, че той е последният наказателен, който може да го разгледа в съда в Сливен. Всички преди него си направиха отвод или самоотвод“, разказа за безумията в Районен съд Сливен адв. Славов.

И сподели, че „разпитите на децата са провеждани през нощта, което недопустимо за малки деца“. Адв. Славов е убеден, че обществеността в Сливен трябва да се запознае с това, което се случва в Районния съд.

„Не знам каква е причината всички съдии да си правят отводи“, призна адвокатът.

Когато се избира градът, в чийто съд ще продължи делото трябва да се вземе предвид и гледната точка на жертвите и техните семейства, препоръча Росица Кратункова от фондация „За надежда“, която работи на терен със пострадалите деца.

„Става дума за 14 семейства по делото от август 2022 г. и до голяма степен живеят в крайна бедност. Тези хора не идват на заседанието и в Сливен, защото трябва да си вземат отпуск от работа. Ако добавим и пътуване до Ямбол, това са допълнителни разходи“, каза Росица Кратункова.

А и самите деца изпитват страх да идват в съда, защото свързват съда с други неща, не като защитник на техните права. Трябва да се вземе предвид и влиянието на обвиняемия британски гражданин Даниел Хъл, който продължава да има влияние в квартала. Работата на терен с жертвите и семействата е важна за да чувстват, че имат подкрепа, да вярват на някого и да им разясни техните права, коментира Кратункова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.