вторник, 16 юли, 2024 година.

С произведенията на Бах, Панчо Владигеров и Гершуин на оркестър „Симфониета София“ към Общински културен институт „Надежда“ се опитваме да покажем, че няма да допуснем в центъра на града ни да се чуват чалга и кючеци, да има скара и мръсотия на площада пред НДК. Това заяви пред БТА председателят на комисията по култура към Столичния общински съвет (СОС) Мирослав Боршош, организатор на протест срещу проява пред Националния дворец на културата, организирана от Държавната агенция за българите в чужбина и съгласувана със Столичната община, която продължава вече няколко дни.

Протестната акция с класическа музика се състоя днес пред сградата на Столичния общински съвет (СОС), където днес се провежда редовно заседание.

Боршош е изпратил протестно писмо до кмета на София Васил Терзиев да прекрати „културното мероприятие“ пред НДК. Той е получил писма и сигнали от живущите в района, които са възмутени от проявата с кебапчета и чалга и смятат, че в центъра на София е важно да бъде поддържана естетическа среда. По този начин, чрез класически концерт, ние показваме отношението си към това и ще продължим, докато това не престане, заяви Мирослав Боршош.

Той изрази надежда по време на днешното заседание на СОС да се добавят допълнителни щатни бройки към общинските културни институти, защото те имат много голяма нужда. След като успяхме да увеличим заплатите на всички, които работят в културните ни институти, следващата стъпка е да отворим допълнителни щатни бройки, за да можем да привлечем хора, които да работят в културните институти, заяви председателят на комисията по култура. Той подчерта, че в рамките на една година техните възнаграждения са увеличени с 50%, но все още остават на недостатъчно високо равнище, защото първоначално са били много ниски. Важното обаче според Боршош, е че се върви в правилната посока.