събота, 20 април, 2024 година.

С различни дейности, свързани с опазването и възстановяването на горите и градската растителност, се отбелязва Седмицата на гората в Разград. В част от дейностите се включиха кметът Добрин Добрев и заместник-кметът Хабибе Расим, съобщиха от общинската администрация.

Заедно с директора на Общинското предприятие „Разградлес“ инж. Свилен Йорданов, кметът и заместник-кметът участваха в залесяване в района над мелницата край Ушинци. Там продължават опитите за възстановяване на гората край с. Ушинци, пострадала при голям пожар през 2010 година. Огънят преди 14 години е унищожил два участъка с площ 12 и 9 декара. На по-големия терен залесените година след произшествието фиданки имат 90 процента прихващане, но в по-малкия, който е с камениста почва, има големи петна и всяка година горските служители се опитват да възстановят гората. В рамките на Седмицата на гората бе извършено попълване с фиданки черен бор, които са издръжливи на суша и имат защитна функция срещу ерозията на почвата, посочват от Общината.

Като част от инициативите служители в Общинското предприятие “Разградлес“ в сътрудничество с дирекция „Екология, ред и сигурност“ в Община Разград почистиха нерегламентирано сметище в района на бившия свинекомплекс край Дянково. За три дни са събрани 25 тона отпадъци. След почистването, за да не влизат превозни средства в почистените участъци в горите, е ограничен достъпът като са поставени бетонни блокчета, заявиха още от общинската администрация.

В Седмицата на гората служители на общинските предприятия „Разградлес“ и „Паркстрой“ съвместно оформиха в Градския парк две композиции от декоративни растения. Част от храстовидните растения бяха засадени от Добрин Добрев и Хабибе Расим. Едната композиция е в района на ресторант „Лятно кино“ в близост до засадените миналата година от общинска администрация фиданки, а другата – срещу Ронда, до ресторант „Лес“, допълват от общината.