събота, 2 март, 2024 година.

С шествие и общоградско поклонение Ямбол ще почете 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски на 19 февруари, съобщиха от общинския пресцентър. Във възпоменателната церемония ще участват представителни части на военнослужещи от Ямболския гарнизон. Ще бъде отслужена заупокойна молитва за Дякона.

Шествието ще поведат ученици от Клуб „Млад възрожденец“ към ямболската гимназия „Васил Левски“. Церемонията ще започне в 12:00 часа пред паметника на Васил Левски на централния площад. След словото на кмета Валентин Ревански ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участват и възстановчици от клуб „Традиция“ и градския духов оркестър.

Според историци, Васил Левски посещава Ямбол между декември 1868 г. и февруари 1869 г., по време на първата му обиколка по българските земи. През 1872 г. Дяконът идва отново в града и се среща с ямболския революционер Георги Дражев. Счита се, че именно тази среща е повлияла за създаването на местния революционен комитет през 1873 г.

БТА припомня, че паметникът на Васил Левски в Ямбол бе открит на 18 юли 2022 г., навръх 185-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата. Средствата за монумента бяха събрани изцяло с дарения.