понеделник, 15 април, 2024 година.

Остава в ареста 43-годишният мъж, задържан за незаконно притежание на голямо количество оръжия в автосервиз в ямболкото село Дражево. Окръжният съд в Ямбол потвърди постановената от Районния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“, която защитата на обвиняемия обжалва.

Мъжът с инициали А. Д. бе задържан при специализирана акция на 27 март. От полицията и прокуратурата обявиха на брифинг, че от дома и автосервиза му в село Дражево са иззети голямо количество боеприпаси, взривни вещества и оръжия, сред които и противотанков снаряд.

Според близките на мъжа намерените оръжия не са бойни, а с колекционерска стойност. „Няма нищо незаконно, всичко това може да се купи свободно на пазара. За мен тази мярка е абсурдна, а самата акция е преувеличена. Освен това се позовава на сигнал от лице от криминалния контингент“, каза Даниел Дичев, брат на обвиняемия.

Мярката за неотклонение вероятно ще бъде обжалвана и пред Апелативния съд в Бургас, заявиха от защитата. „Обвинението към момента е неадекватно до голяма степен. Експертизите не са готови, те даже не са назначени. Само една техническа е назначена, а тепърва трябва да има и други технически, балистични и т.н.“, посочи адвокат Димитър Ников.

Според него няма достатъчно събрани доказателства, голяма част от откритото оръжие е „стари тенекии“, а противотанковият снаряд е без взривател. „Пълно е с такива снаряди, по-рано докато имаше стрелби на военните полигони „Ново село“, „Победа“, в Пчела, винаги можеха да се намерят неизбухнали снаряди“, каза още Ников.