четвъртък, 23 май, 2024 година.

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври. На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния административен съд, за да продължи с процедурата по замразения за момента избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия.

„През август ще имаме график по дати за процедурата за генерален директор на Радиото, за да може през октомври да се проведе този конкурс“, обяви временно изпълняващият длъжността председател на СЕМ Габриела Наплатанова.

„По отношение на конкурса, който е замразен, за генерален директор на БНТ, да изчакаме решението на Върховния административен съд и указанията евентуално, които би имал съдът как да продължим с тази процедура“, коментира Наплатанова.

Заседанието на Върховния административен съд по делото е насрочено за началото на юни. Емил Кошлуков продължава да ръководи обществената телевизия вече близо две години след края на своя мандат, след като на конкурса за нов генерален директор на БНТ през 2022-ра година никой от кандидатите не успя да получи нужните минимум три гласа от членовете на СЕМ. Конкурсът беше прекратен, а след това започнаха съдебни спорове.

СЕМ разделен с два гласа „за“ и два „против“ за отчета на Кошлуков

По предложение на члена на СЕМ Соня Момчилова ще бъде проведено фокусирано наблюдение за това дали аудио- и видео- рекламни клипове за популяризиране на храни и напитки отговарят на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията:

„Това, което се отнася към описаните забранени вещества и ингридиенти в хранителните продукти, онова, което касае здравето на потребителите и най-вече децата“.