петък, 24 май, 2024 година.

„Сигурна зона за непридружени деца“ отвори врати в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли. На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Услугата е създадена съвместно с УНИЦЕФ България и Държавната агенция за бежанците.

Сигурната зона в Харманли може да настани 98 деца и е с възможност за удвояване в случай на криза. Зоната е в помощ на непридружени непълнолетни и малолетни деца, обясни Марияна Тошева, директор на Държавната агенция за бежанците.

„Това е временна мярка, целта е децата по най-бързият начин да бъдат изведени в среда близка до семейната. За съжаление приемната грижа не е развита до там да приема децата бежанци“, каза Тошева.

На откриването в Харманли присъства и служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който коментира, че продължава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск към България.

От началото на тази година до момента незаконно опитали да преминат българо-турската границата са около 12 000 лица от трети страни. За същия период на миналата година това са 42 000, каза вътрешният министър.

По думите му има много по-малко задържани във вътрешността на страната. „Положението е изключително спокойно. Центровете, които са на Министерството на вътрешните работи са със запълнен капацитет не повече от 25%“, добави Стоянов.