петък, 12 юли, 2024 година.

Изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на „Метропоритен“ е атентат срещу софиянци, заяви кметът

Комисията по икономика към Столичния общински съвет прие доклад на Карлос Контрера, Севделина Петрова и Красимир Гълъбов, с който се сменят ръководствата на шест общински дружества – „Топлофикация – София“, „Центърът за градска мобилност“, „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен“ и „Софинвест“.

Последва незабавна реакция на столичния кмет Васил Терзиев.

„Изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на „Метропоритен“ е атентат срещу софиянци„, заяви кметът и добави, че е „гневен, потресен и ядосан“.

Преди заседанието днес Контрера обвини „Продължаваме промяната-Демократична България“ („Спаси София“) в бездействие по отношение на шестте общински дружества.

Според него от ПП-ДБ предлагат „екстравагантни критерии“ за подбор и оставят без никакви промени сегашните състави на бордовете на дружествата.

„С лека ръка днес се гласува доклад за смяна на ръководствата на шест от най-важните общински дружества в града ни, управляващи 3 млрд. лв. За един ден да се запознаем с доклад от 120 стр., за да може ръководителите да бъдат сменени с 30 човека, за които – ако питаме общинските съветници какво знаят за тях, ще се покаже, че не знаят нищо“, смята Терзиев.

Той определи процеса по номинираните временни ръководители като „абсолютно непрозрачен“ и „без един аргумент“.

Борис Бонев, общински съветник от ПП-ДБ-СС, пък нарече ГЕРБ и БСП партийни и политически терористи. „Икономическите интереси ги събраха. Всеки път, когато се гласуват пари, БСП са с ГЕРБ“, коментира Бонев.

Докладът се очаква да бъде гласуван в четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет.