събота, 18 май, 2024 година.

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са създадени междуведомствени работни групи за ускоряване процеса по реализация на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор.

От правителствената информационна служба съобщават, че основната им цел ще е да съдействат изпълнение на всички законови процедури, свързани с проектите.

Цитира се министъра на енергетиката Владимир Малинов, който заявява, че проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план“.

Малинов е определен със заповед на служебния премиер за ръководител на работните групи. Междувременно от Министерство на енергетиката съобщиха, че се очаква днес да има пресконференция във ведмството, без да е уточнена темата.

Вертикалният газов коридор между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова осигурява възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници в посока от юг на север, а проектът за нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ е стратегически за страната, се подчертава в съобщението до медиите.