понеделник, 4 март, 2024 година.

Служители на Областната дирекция на МВР в Шумен задържаха трима водачи, шофирали след употреба на наркотични вещества, през вчерашния ден. В домовете на двама от тях са намерени още наркотици. Това съобщиха от пресцентъра на полицията в Шумен.

Около 14:00 часа вчера за проверка на ул.“ Васил Априлов“ в областния град екип на пътна полиция е спрял за проверка водач на „Сеат Леон“ с шуменска регистрация. Автомобилът бил управляван от 38-годишна жена от Нови пазар. Тя е тествана за шофиране след употреба на наркотични вещества и техни аналози. Отчетена е положителна на метамфетамин проба. Жената не е дала кръвна проба за изследване.

При претърсване в автомобила ѝ е намерено пликче с бяло, кристалобразно вещество, което предстои да бъде изследвано. В обитавано от нея и 28-годишния ѝ приятел жилище в Шумен са намерени гриндер, около грам суха тревна маса, по данни на мъжа от Нови пазар – марихуана, както и 12 боеприпаси за автомат. Двамата са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен.

Малко след 16:00 часа вчера, за проверка на ул. „ Цар Освободител“ в Нови пазар, е спрян и водач на лек автомобил „Фолксваген“ с шуменска регистрация. Зад волана е бил 30-годишен местен жител, когото пътните полицаи са тествали за употреба на наркотични вещества и техни аналози. Отчетена е положителна на метамфетамин проба. Водачът не е дал кръвна проба за изследване. Той е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар.

Малко след 16:30 часа вчера на ул.“ Владайско въстание“ в Шумен за проверка е спрян водач на лек автомобил „Нисан Примера“ с русенска регистрация. Зад волана е бил 23-годишен шуменец. Той е тестван за шофиране след употреба на наркотични вещества. Отчетена е положителна на метамфетамин проба. При последвало претърсване в автомобила са намерени електронна везна, найлоново топче със суха тревиста маса и други две, съдържащи бяло кристалобразно вещество, които по данни на шуменеца са марихуана и метамфетамин. От жилището му са иззети още около три грама суха тревна маса, по негови данни – марихуана. Мъжът е задържан за срок до 24 часа в полицейския арест в Шумен.

По трите случая са образувани досъдебни производства, уточняват от пресцентъра на полицията в Шумен.

От там допълват, че бързо производство е образувано за това, че на главния път между селата Радко Димитриево и Дибич вчера е бил установен да управлява нерегистриран мотопед от неправоспособен 16-годишен шуменец.

В сравнение с 2022 г. пътнотранспортната обстановка в областта е влошена, отчетоха по-рано от Областната дирекция. Тежките произшествия са с 28 повече, с четирима загинали и 38 ранени участници в пътното движение. Редица превантивни кампании са осъществени през изминалата година, обхванати са различни възрастови групи, допълниха от полицията в Шумен при отчета за дейността си през 2023 г.

Общо 22 души са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие, загинали няма. Тежките пътни инциденти са 20. Това съобщиха по-рано днес от МВР.