понеделник, 22 юли, 2024 година.

За последната седмица служители на сектор „Пътна полиция“ в Пловдив са засекли общо 5631 нарушения на пътя, съобщиха от Областната дирекция на на МВР – Пловдив. Органите на реда са установили нарушенията с помощта на пет специализирани уреда при превантивна акция от 1 до 8 юли.

Тя е била насочена срещу извършването на сериозни нарушения от страна на водачи на моторни превозни средства, като за тази цел е осъществяван контрол на скоростните режими на различни точки в областта. С ползваните пет специализирани уреда служители от сектор „Пътна полиция“ са засекли общо 5631 нарушения, а други 1190 са регистрирани от колегите им от Първо РУ, Асеновград, Карлово, Първомай, Труд и Хисаря.

С максимална натовареност работят всички стационарни и мобилни камери за скорост, с които пловдивската полиция разполага за осъществяване на пътния контрол. Съобразно всекидневен анализ на пътнотранспортната обстановка, техническите средства се позиционират както по автомагистрала „Тракия“ и големите пътни артерии, така и в населените места, където има отчетена висока концентрация на катастрофи, съобщават още от полицията.

Камерите са с висока разделителна способност, което позволява контрол на скоростта в повече от едно платна и в противоположни посоки на движение. Специално програмираната им система дава възможност за наблюдение на трафика и за точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства по всяко време на денонощието. Чрез нея се идентифицират видът и класата на превозното средство, а също и скоростта и позицията му при придвижване, дори и да е сред още няколко.

Високата резолюция на получените изображения позволява отлично разпознаване на детайлите. Чрез защитена мобилна връзка регистрираните нарушения се предават директно към Единен център за обработка на нарушенията в МВР за изготвяне на електронен фиш на съответния водач.

БТА припомня, че общо 4517 нарушения на Закона за движение по пътищата бяха документирани в Пловдив и областта за времето от 26 до 30 май тази година. Цялостната контролна дейност, осъществена от екипи на сектора „Пътна полиция“ и тринайсетте районни управления, обхвана общо 9909 моторни превозни средства и 8277 водачи и пътници. Тогава наложените административни санкции с акт бяха 504, а глобите с фиш – 3991.