понеделник, 15 април, 2024 година.

Отбелязването на Седмицата на гората в Държавното горско стопанство – Преслав започна днес с почистване на сметища около чешмите по пътя за с. Имренчево и „Студени кладенци”, извършено от служителите му. Събрани са отпадъци за повече от два камиона, които са извозени с техника на горското стопанство. Това съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие (СИДП).

Служителите на стопанството редовно почистват нерегламентирани сметища в горския фонд и реагират на подадени сигнали за изхвърлени боклуци в гората. Те извършват и съвместни почиствания със служители на Агенция „Пътна инфраструктура“ на замърсените участъци около чешмите и отбивките по основните пътища на територията на стопанството, уточниха за БТА от пресцентъра на СИДП.

Днес бе проведено и залесяване с иглолистни дръвчета на територията на стопанството в емблематичната и значима за всеки гражданин на Велики Преслав местност Боровата гора. Дръвчетата са закупени изцяло със средства, дарени от служителите на стопанството, обясниха от пресцентъра на СИДП.

Засадените през тази седмица дръвчета ще бъдат окопавани и поливани и през следващите месеци. Грижата за едно дърво не се свежда само до неговото засаждане, а трябват много време и грижи, което знаят и прилагат лесовъдите в Държавното горско стопанство – Преслав, допълват от пресцентъра на предприятието.

Горски и ловни стопанства в Шуменско отбелязват Седмицата на гората с различни инициативи и прояви. Около 1500 декара са планирани за залесяване на територията на Североизточното държавно предприятие през тази година, както информира БТА.