понеделник, 17 юни, 2024 година.

Листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за народни представители в 50-ия Парламент е единствената, в която преференциалният вот за изборите 2 в 1 води до размествания във Варна. Четвъртата от кандидатите – Стела Николова, получава 3 280 гласа подкрепа, или 16 % от всички гласове за ПП-ДБ.

Това е над два пъти повече от нужното за разместване на листата за народни представители, коментира Николова.

Прогнозите дават три мандата за коалицията, което означава, че Стела Николова ще влезе в 50-ото Народно събрание за сметка на третия в листата Антон Тонев, получил 705 гласа. Водачът Даниел Лорер е подкрепен от 2 512 избиратели от областта, а вторият – Ивайло Митковски – от 1 185-има.

На 13 юни ще бъдат официално обявени получените гласове и разпределението на мандатите за народни представители за български парламент, съобщиха в началото на седмицата от ЦИК. На 16 юни ще бъдат обявени официално и имената на 240-те български депутати.

Най-много преференции във Варна е получил лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Като водач на листата за него са гласували 4 801 души. Вторият в листата на „Възраждане“ – Коста Стоянов, е получил подкрепата на 1 732-ма гласоподаватели от Варна и областта.

Водачът на ГЕРБ-СДС Даниел Митов има 4 254 преференции. Последният в листата Георги Недев има 2 297 гласа, които са недостатъчни да се изкачи напред в списъка и да влезе в 50-ото Народно събрание. Не му достигат 7 десети до необходимите 7% от гласувалите за партията, за да влезе в парламента. Вторият в листата Красен Кралев е подкрепен от 1 408 души, а третият – Бранимир Балачев, е получил 1 189 гласа.

Водачът на листата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов във Варна е получил преференциална подкрепа от 3 218 гласоподаватели.

За водача на „Величие“ Юлиана Матеева са гласували 2 634-ма от областта.

Водачът на „БСП за България“ във Варна Борислав Гуцанов е получил 1 295 гласа преференциален вот.

Резултатите от изборите във Варна можете да видите тук.