петък, 24 май, 2024 година.

Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство и последователно работи за организирането на честни и прозрачни избори. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев на среща с председателя на борда на директорите на Transparency International Франсоа Валериан и изпълнителния директор на българското представителство на организацията – Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът Главчев изтъкна международния престиж на организацията и приветства проактивното ѝ отношение към прозрачността на изборния процес. Настоящата 2024 година е белязана от избори в световен мащаб, за нас важен въпрос е администрирането на вота, посочиха от „Прозрачност без граници“. Министър-председателят Главчев беше категоричен, че каквото зависи от служебното правителство, ще бъде свършено по най-добрия начин, посочват още от правителствената информационна служба.

Борбата с корупцията беше друг акцент в разговора в Министерския съвет. Премиерът Димитър Главчев открои възможностите за още по-тясно сътрудничество в рамките на Националния съвет по антикорупционни политики и Гражданския съвет към него. Министър-председателят и представителите на „Прозрачност без граници“ бяха единодушни относно значението на активното взаимодействие между институциите, неправителствения сектор и гражданите.

От „Прозрачност без граници“ изказаха поздравления за пътя, по който България се движи към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където интегритетът е също съществен аспект. Премиерът Димитър Главчев отбеляза, че след срещата му с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман в Париж, страната ни за първи път има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Служебният премиер Главчев коментира темата с организацията на изборите и в началото на днешното редовно правителствено заседание и посочи, че всичко върви по план. Имам уверение от Министерството на електронното управление, че графикът се спазва, удостоверяването на съответствието на машините върви по план, екипите работят и се очаква от 24 до 26 май да бъде приключен процесът, увери премиерът.