събота, 18 май, 2024 година.

Столичният общински съвет (СОС) прие на днешното си заседание доклад, с който предоставя на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) терен в кв. „Факултета“ в район „Красна поляна“, който ще бъде използван за период от 10 години за паркинг за задържани моторни превозни средства, иззети като веществени доказателства по досъдебни производства.

Кметът на район „Красна поляна“ Димитър Петров е вносител на доклада относно учредяване на безвъзмездно право на ползване в полза на сдружение „Столична дирекция на вътрешните работи – Министерство на вътрешните работи“ върху имот частна общинска собственост, представляващ общински поземлен имот в район „Красна поляна“, местност Национален физкултурен комбинат, ж.к. „Факултета“.

Теренът с обща площ 16 дка, който се намира до един от входовете на Западния парк, повече от 10 години представлява незаконно сметище, на което се изхвърлят всякакъв вид отпадъци.

Цветомир Петров, председател на СОС, каза по време на обсъждането в зала, че сигурността в района ще се подобри, защото ще бъде поставено видеонаблюдение, ще има осветление и от СДВР ще охраняват паркинга. Те подчертаха, че при обособяването на паркинга няма да бъде засегната съществуващата дървесна растителност в района. Петров подчерта, че от СДВР имат желание да придобие имота и да го използва за паркинг и са потвърдили, че с полицейски патрули ще гарантират сигурността там. Председателят на СОС подчерта, че проблемът е огромен, тъй като Общината почиства боклука и след две седмици теренът е замърсен отново и това продължава от години. Ежедневно там се горят и отпадъци, които замърсяват целия град.

Мирослав Боршош от групата на ГЕРБ-СДС попита по време на обсъждането своите колеги толкова много имоти ли има Общината, че трябва общински имот, зелена площ, да бъде предоставян на държавата. Според ГЕРБ може да се намери друг начин за премахване на нерегламентираното сметище, като в същото време теренът да остане общински. Той препоръча районният кмет да го почиства редовно, както е правил и предишният районен кмет.

Иван Сотиров от „Синя София“ също се противопостави на предоставянето на имота на СДВР, защото според него това е абдикиране от проблема, а не решение. „Теренът е отреден за паркове, за ежедневен и седмичен отдих“, каза Сотиров и заяви, че има достатъчно държавни имоти в София, на които може да бъде направен паркинг за нуждите на СДВР. Практиката показва, че „за вечни времена теренът до Западен парк ще се превърне в морга за автомобили“, заяви общинският съветник. Според него СДВР ще има трудности в охраната на такава голяма площ от 16 дка и в такъв проблематичен по думите му район.

Христо Копаранов от групата на „Продължаваме промяната-Демократична България („Спаси София“)“, който живее на няколкостотин метра от сметището, каза, че незаконното сметище е огромен проблем и хората от района от години настояват за решение. Общинският съветник подчерта, че на този терен се стоварват строителни отпадъци от цяла София от нелегални каруци и камиони.

Деян Николов от „Възраждане“ заяви по време на дискусията, че по-практичното решение е да се направи опит „нещо да се промени“ и сметището да бъде премахнато. „Никой тук не живее с илюзията, че това пространство може да се превърне отново в парк в обозримото бъдеще“, каза общинският съветник.