вторник, 16 юли, 2024 година.

Столичният общински съвет (СОС) на днешното си заседание от 10:00 часа ще обсъди промени в ръководството на шест общински дружества.

В дневния ред са шест доклада на общинските съветници Борис Бонев, Бойко Димитров, Емилия Ангелова, Димитър Шалъфов, Симеон Ставрев от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България („Спаси София“) , с които се предлагат нови правила относно обявяване на публичен подбор за избор на членове на Съвета на директорите на „Топлофикация София“, „Център за градска мобилност“, „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен“, „Софинвест“.

Доклад относно обявяване на публичен избор на членове на съвет на директори и надзорни съвети на шесте общински търговски дружества внесе в СОС преди дни и общинският съветник Карлос Контрера от ВМРО заедно с независимите общински съветници Севделина Петрова, Красимир Гълъбов. След приемането на доклада в икономическа комисия към Съвета столичният кмет Васил Терзиев заяви, че с лека ръка се гласува доклад за смяна на ръководствата на шест от най-важните дружества в София, които „по най-безобразния и гаменски начин“ са заменени с 30 души без необходимата квалификация.

Откъде дойдоха тези хора, каква е тяхната квалификация, която ги прави подходящи за управлението на 3 млрд. лв. ресурс, къде са стандартите, по които решаваме, че махаме едни от най-добрите управители и екипи, а други, които не се справят толкова добре ги оставяме, подчерта столичният кмет и попита каква е логиката на тези промени.

В доклада на Контрера се предвижда смяна на ръководството на „Метрополитен“ до обвяването на конкурс. Малко по-емоционален съм, защото за мен тук има и личен елемент и лична обида за това какво отношение показваме към един изключително достоен човек – Стоян Братоев, заяви Терзиев. Той подчерта, че София дължи много на Братоев за развитието на метрото и на целия град. Този човек, който е спечелил много избори на определена партия, го изхвърлят, вместо с почести и с паметник приживе, по най-недостойния начин, каза Васил Терзиев. Изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на „Метрополитен“ е атентат срещу софиянци, заяви вчера Васил Терзиев.

Днес предстои СОС да вземе решение относно съдбата на шестте общински дружества, като реши докладите на кои общински съветници да приеме – на „Продължаваме промяната – Демократична България („Спаси София“) или на Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир Гълъбов.