четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа доклад с предложение за изготвяне на проекти за архитектурно и художествено оформление и благоустрояване на входно-изходните точки на София. Това става известно от публикувания на страницата на общинския съвет дневен ред на предстоящото заседание на СОС, което ще се състои на 11.07.2024 г. от 10:00 часа.

Вносител на доклада е общинският съветник от местна коалиция „КОД (ДДД-ДЗ, БДФ)“ Вили Лилков.

Всяка година от бюджета на Столична община се изразходват стотици милиони лева за реконструкция на елементите на градската инфраструктура и ново строителство, изграждане и рехабилитация на уличната мрежа, както и за инвестиции в транспортна, здравна и социална инфраструктура и промените в тези насоки са видими, посочва в доклада си Вили Лилков.

Според него „състоянието на входно-изходните точки на София и прилежащото им пространство е останало извън вниманието на общинските съветници и администрацията на кмета на Столична община“.

„С изключение на входа към града от бул. „Ботевградско шосе“, който е озеленен и обозначен с красив монументален знак и със знамената на София, Република България и Европейския съюз, всички останали входно-изходни точки на софийските булеварди („Цариградско шосе“, „България“, „Цар Борис ІII“, „Европа“, „Ломско шосе“, „Рожен“, „Самоковско шосе“) са обозначени единствено с табела „София“, без архитектурно и художествено оформление и благоустрояване на околното пространство“, уточнява общинският съветник в доклада си.

Той дава пример с другите европейски столици и градове, където по думите му е традиция входовете им да се обозначават с подходящи монументални знаци, а околното им пространство се поддържа красиво, чисто и озеленено.

„София не трябва да бъде лошия пример в това отношение“, заявява още Лилков в доклада си.

На утрешното заседание Столичният общински съвет ще разгледа и предложение за отпускане на 150 000 лева за подготовката и участието на националните отбори по шахмат в Олимпиадата в Будапеща.