четвъртък, 18 април, 2024 година.

Общо 35 855 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия със знаци на защитени търговски марки, задържаха митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. Това е станало при проверки на три товарни автомобила и четири автобуса, влизащи в страната от Турция.

Най-голямото количество „маркови“ стоки е открито при проверка на товарен автомобил. Шофьорът представя редовни документи за превозваната групажна стока от Турция за Босна и Херцеговина. Камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която митничарите откриват сред декларираната стока 13 441 текстилни изделия – по-голяма част от тях тениски, спортни и детски комплекти, спортни долнища и чорапи с обозначенията на световноизвестни марки. Открити са още 1199 чанти, всички с лога на известни марки.

При останалите инспекции са открити още дрехи, парфюми и чанти.

От началото на годината до момента митническите служители на „Капитан Андреево“ са задържали близо 220 000 артикула и 44 тона перилни препарати със знаци на регистрирани търговски марки. Само преди няколко дни митничарите на пункта с Турция бяха отличени за добрата си работа по защитата на интелектуалната собственост от представители на американската корпорация „Хюлет – Пакард“.