вторник, 16 юли, 2024 година.

Ще се борим за интереса на софиянци, няма да спрем. С 31 на 29 гласа, с 30 на 30, с всякакви усилия, но този град няма да го предадем на една шайка разбойници. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV кметът на София Васил Терзиев, след като по-рано днес Столичният общински съвет смени ръководствата на шест общински дружества.

Според Терзиев, дори хората, внесли доклада, не са знаели кои са хората, които трябва да се назначат.

„Просто се дава един доклад от 120 страници, който е скандален по много направления, тупват ти го и казват, това ще са ти новите шефове, ама те ще са временни.

Временните неща стават много често за постоянно, защото тези хора после ще правят конкурсите“, допълни столичният градоначалник.

Той обвини подкрепилите смяната, че „мълчаха цял ден гузничко, но после гласуваха правилно – 31 на 29 гласа, които решиха какво ще се случва с едни 10 млрд. лева, което е горе-долу приходите на всичките тези дружества за остатъка от мандата. Критични услуги за града ни, които ние поверяваме на временното управление на един хора, които никой не ги знае, не са минали никаква формална цедка.“

Терзиев обясни, че ръководството на общината е искало да направи честни конкурси в следващите три месеца и затова е внесло шест отделни доклада, в които дори не е имало имена на кандидати.

В доклада на господин Карлос Контрера за първи път администрацията дори няма представител, т.е. аз като кмет и моята администрация не участваме в избора на тези ръководители, каза още Васил Терзиев.

По повод предложението за смяна на директора на „Метрополитен“ Стоян Братоев Васил Терзиев каза, че той е бил използван като разменна монета. „Те го унижиха, като беше изваден от първоначалния списък и после, за да върнат гласа на Ваня Григорова, която да си промени мнението от вчера до днес и да излезе цифрата, върнаха Братоев“.

И Вили Лилков от „Синя София“ и Диана Тонова от „БСП за България“ казаха, че това е незаконосъобразно решение, защото концепцията за временно назначаване я има само когато мандатът е преждевременно прекъснат. Тук всички са с изтекли мандати, така че тази концепция – тя не съществува, каза Васил Терзиев.

Господин Контрера, и той, като юрист, си ги интерпретира малко фриволно нещата, но се надявам съдът да не е с познанията на господин Контрера, допълни Терзиев.