събота, 20 април, 2024 година.

Транспортният батальон в Бургас отбеляза 24 години от създаването си с освещаване на нова военна техника – десет 39-кубикови цистерни за гориво, които покриват стандартите на НАТО за провеждане на мисии и операции в чужбина, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас

Църковен ритуал по освещаване на новата техника и водосвет за здраве и благополучие на командването и личния състав на батальона извършиха представители на бургаското православно духовенство.

Новите машини са снабдени с всичко, необходимо за превоз и логистика на пет вида гориво за зареждане на различна военна и бойна техника.

До края на годината има още проекти, които ще подобрят състоянието на Транспортния батальон, който е единственото военно формирование на Българската армия, декларирано като логистичен хъб за използване от Европейския съюз, заяви бригаден генерал Тодор Тодоров – командир на командване за логистична поддръжка.

Почетен плакет на Община Бургас бе връчен на командира на транспортния батальон в Бургас подполковник Любомир Люцканов.

Транспортният батальон в Бургас е създаден на 1 април 2000 г. като част от състава на Командването на материално – техническото осигуряване под наименованието „Втори полк за придвижване и транспортиране“. Военното формирование участва в логистичното осигуряване на военните формирования от състава на Българската армия в мирно време и при провеждане на военни операции по отбраната на Република България. Транспортният батальон подготвя и поддържа в готовност логистични военни формирования за участие в международни операции в отговор на кризи извън територията на страната и за оказване на помощ на населението при тежки зимни условия.