четвъртък, 23 май, 2024 година.

Tрябва да укрепим Европейския съюз (ЕС) като участник в сигурността и отбраната с инструменти за подобряване на съвместните обществени поръчки, да осигурим доставките на необходимите отбранителни продукти, включително чрез увеличаване на промишления капацитет и привеждане на политиките на ЕС в съответствие с нашите общи отбранителни цели. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при участието си в заседанието на Военния комитет на ЕС в Брюксел, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Той подчерта, че началниците на отбраната „носят отговорността нашите въоръжени сили да бъдат обучени, оборудвани и готови да възпират всеки агресор и да защитават нашите земя, интереси и ценности“.

Укрепването на европейската отбранителна индустрия е стратегическо предизвикателство както за Европа, така и за Украйна. Трябва да можем да продължим нашата непоколебима подкрепа за Украйна, заяви адм. Ефтимов. Той подчерта, че паралелно с оказването на тази помощ, трябва да се съсредоточим върху възстановяването на запасите на нашите въоръжени сили с оборудването и боеприпасите, от които се нуждаем. Началникът на отбраната отбеляза, че това се оказва предизвикателство, за преодоляването на което трябва правителствата да работят с индустрията, за да договарят, разработват и изграждат нови способности. „Нашите общи предизвикателства са да гарантираме, че европейската отбранителна индустрия е готова да произвежда в необходимите обем и време. За да укрепим нашите въоръжени сили, трябва да действаме в партньорство с европейската отбранителна индустрия“, заяви той.

Адмирал Ефтимов акцентира, че към момента националните отбранителни институции се борят да предоставят помощ в условията на регулаторни ограничения.

На заседанието на Военния комитет бяха обсъдени актуални теми от дневния ред на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Началниците на отбраната на страните членки на ЕС изразиха своите съображения за по-нататъшния подход на ЕС към региона на Сахел. В рамките на заседанието бе обсъдена подкрепата за въоръжените сили на Украйна. Акцентът беше поставен върху решимостта на Съюза да продължи да подкрепя Украйна, необходимостта от по-интензивна стратегическа комуникация за усилията и ролята на военната мисия за обучение и оборудване на украински военнослужещи и украински военни формирования – EUMAM UA. Специално внимание е отделено на ролята на сътрудничеството между ЕС и НАТО в тази сложна обстановка и необходимостта от взаимодействие без дублиране на усилията, отбелязват от българското военно ведомство.

В контекста на произтичащите задачи от „Стратегическия компас” и готовността за въвеждане от 2025 г. на Капацитета за бързо развръщане като военен инструмент за бърз отговор на ЕС при управлението на кризи, адмирал Ефтимов подчерта, че фокусът на използването му следва да бъде насочен към непосредственото съседство, включително в региона на Западните Балкани.

Началникът на отбраната изтъкна ключовата роля на операцията за морска сигурност на ЕС за защита свободата на корабоплаването във връзка с кризата в Червено море за противодействие на заплахите и повишаване на безопасността на търговското корабоплаване в региона, както и необходимостта от поддържането на взаимодействие и обмен на информация с другата военноморска операция на ЕС в региона – „Аталанта“.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов бeше yдocтoeн cъc cтeпeнтa нa офицер нa националния opдeн зa зacлyги нa Франция. Наградата бе връчена oт началника на отбраната на Франция генерал Тиари Буркхард. Високото отличие се връчва за изключителен принос на адмирал Ефтимов към укрепването на европейската отбрана и постигането на общите отбранителни цели на съюза, както и за развитието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната между България и Франция.

В рамките на заседанието се състоя избор за нов председател на Военния комитет на ЕС. Избраният генерал-лейтенант Шон Кланси, началник на отбраната на Ирландия, ще встъпи в длъжност през ноември тази година.

Военният комитет на Европейския съюз (EUMC) е най-висшият военен орган в рамките на Съвета на ЕС. Той се състои от началниците на отбраната на държавите членки, които са представлявани редовно от своите постоянни военни представители. EUMC има постоянен председател, който се избира от EUMC, заседаващ на равнище началници на отбраната, и се назначава от Съвета.