сряда, 19 юни, 2024 година.

Миряните в Габрово посрещнаха мощите на св. Никифор Прокажения, които за първи път се излагат за поклонение в България. Те ще останат в храма „Успение Богородично“ през целия ден.

Иконата с чудотворните мощи на св. Никифор Прокажения беше тържествено посрещната в габровския храм „Успение Богородично“, а миряни се подредиха пред нея, за да се помолят.

Вярва се, че свети Никифор, който 13-годишен се разболява от проказа, помага на хора, страдащи от тежки заболявания. Наричан е бързият помощник, заради това че чува молитвите на вярващите много бързо. Хиляди са чудесата на Прокажения Чудотворец, за когото малко хора знаят, дори и в родината му Гърция. Свидетелствата за изцеление са описани в книгата на атонския монах Симон Светогореца. Тя ще бъде представена по-късно в храма „Успение Богородично“, където в 18 часа ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение.

Според архиерейския наместник на Габровската духовна околия отец Руслан Личев излагането на мощите на светеца най-напред в Габрово не е случайно.

В следващите дни мощите на Прокажения Чудотворец ще бъдат изложени за поклонение и в други градове на Великотърновската епархия.