събота, 20 април, 2024 година.

Дискусия на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“ се състоя днес в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Представена бе и книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ от издателя инженер-дизайнер Бистра Шишкова.

„Нуждаем се от проактивни действия, които да разнообразяват гората. Без такива действия гората пак ще се подмлади, но по принципа на природата, а не както би се справил екип професионалисти. Никой няма сметка от това обаче. Ще загубим гледката, ландшафта, но ще загубим и ценен материал. Ние трябва устойчиво да поддържаме нашите гори“, каза по време на дискусията доц. Георги Костов, преподавател във факултет „Горско стопанство“ на Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието и храните.

В дискусията участва и инж. Иван Недков, директор на Северноцентралното държавно предприятие – Габрово, който заяви, че българската гора, както другите гори по света също има проблеми. По думите му трябва да се гордеем с това, че българските гори имат естествен произход, за разлика от други държави, където това не е така.

Инж. Недков каза още, че предприятието, което управлява, осигурява заетост на близо 900 души, а годишният добив е 500-600 плътни кубически метра дървен материал. В съвременното общество не се приема отсичането на дървета или убиването на животни, посочи той и допълни, че професионалните лесовъди се опитват да променят това мнение. Колкото повече пъти специалисти влизат в горите с професионална намеса, толкова по-добре, каза инж. Недков.

„Много е важно как ще бъде ползвана дървесината. Най-лошата употреба на дървесината е да я изгорим, а най-добрият начин е да се използва в строителството и в производството на мебели. Ние трябва да използваме горите си“, заяви по време на дискусията инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадна дървесина.

В дискусията участва и председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков.

След дискусията презентация изнесе интериорният и мебелен дизайнер Паула Саратлиева, която е от Габрово. Тя представи своята гледната точка за използването на материалите в интериорния и мебелен дизайн.

Дискусията „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“ е съпътствана от изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“, която може да бъде видяна в зала 7А на Музея на хумора и сатирата в Габрово до 8 април.

В експозицията са показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативният полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike, и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев. Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на дизайнера Илиан Милинов – детският стол-клатушка LUMI и тест за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария, съобщават още от музея.

Изложбата е част от поредица събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство „Бисмар“, която излезе през юни 2023.