понеделник, 4 март, 2024 година.

Сградата на Дома на културата в Кърджали тази вечер ще бъде осветена в лилаво, в знак на съпричастност към хората страдащи от епилепсия, каза за БТА директорът на културната институция Марияна Ликова.

По този начин Община Кърджали се присъединява към инициативата на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, посветена на Международния ден за борба с епилепсията. Той се отбелязва всеки втори понеделник на месец февруари, а тази година датата е 12 февруари. На този ден емблематични сгради в различни градове и държави в цял свят светват в лилаво.

„В кампанията се включваме за първи път, но не и последен. Отворени сме и подкрепяме подобни кампании, стига да имаме техническата възможност. За проблемите трябва да се говори и обществото трябва да е наясно, а кампании като тази правят точно това – показват своята съпричастност и информират.“, каза още Марияна Ликова и допълни, че фасадата ще бъде осветена във времето между 18:00 ч. и 21:00 ч.

Епилепсията е хронично мозъчно разстройство с различни етиологии, характеризиращо се с повтарящи се пристъпи поради ексцесивни разряди на мозъчните неврони, 50 милиона души по света страдат от епилепсия.