понеделник, 4 март, 2024 година.

Министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще се срещнат днес с представители на браншови организации на земеделски производители, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. В рамките на срещата ще бъде подписано споразумение между правителството и сектора.

Вчера представители на земеделския сектор проведоха среща с министър Вътев за уточняване на финалните текстове на споразумението.

„Каквото сме се разбрали в петък, днес беше оформено окончателно с юристи, за да има приличен вид“, заяви министърът след разговорите с представители на протестиращите земеделци.

В петък на брифинг в Министерския съвет, след среща между премиера Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и недоволните производители, беше обявено, че земеделците спират ефективните протести и се очаква да бъде подготвен текст за споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя.

По-рано днес инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектор „Земеделие“, представи в Националния пресклуб на БТА в София своята декларация с подробни искания за спасяване на българското земеделие. Инициативният комитет не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството на България и няколко земеделски организации.