четвъртък, 23 май, 2024 година.

На входа в Обединено училище „Неофит Рилски“ в Самоков официално беше открита мраморна паметна плоча, на която със златни букви са изписани имената на всички, които са участвали в построяването на сградата на образователната институция, името на първия директор Неделчо Стефанов и на самоковски фамилии. Дълги години от училището не са знаели за тази плочата, а по-късно е открита случайно. На събитието днес присъстваха Симеон Сакскобургготски – премиерт на България в периода 2001-2005 г., и Евтимия Босева – директор на училището.

„Намирам, че тази инициатива е отлична, защото показва, че историческата памет е нещо много важно за всички, особено за младите. Ако нямаме историческа памет и не помним миналото, едва ли можем да изградим бъдещето“, каза в словото си Симеон Сакскобургготски. „Младите сте тези, които ще градите България, надграждате това, което са оставили предците, винаги преди всичко мислете за отечеството, за родината“, добави той.

Паметната плоча беше осветена от самоковското духовенство, начело с архиерейския наместник на Самоковската духовна околия, ставрофорен иконом Михаил Колев.

„Имаме честта заедно с Вас да открием официално паметна плоча, удостоверила със златни букви строежа на великолепната сграда на училището през далечната 1942 година с покровителството на Негово Величество българския цар Борис III. Този мълчалив паметник е запазен благодарение на доблестта и почтеността на нашия дългогодишен колега Георги Краджинов“, каза директорът на училището Евтимия Босева. Тя допълни, че Караджинов тайно е пазил и съхранявал плочата от онези, които са искали тя да бъде унищожена. Босева каза, че плочата е исторически паметник не само за училищната институция, но и за града.

Програмата завърши с песни и танци, подготвени от учителите и учениците.