понеделник, 15 април, 2024 година.

На територията на област Търговище ще бъдат завишени контрола и проверките на свиневъдни обекти, съобщиха от областната администрация след заседание на Областната епизоотична комисия.

На заседанието, водено от областния управител Гергана Цонева бяха обсъдени и приети мерки за изпълнение във връзка с огнище на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в област Пловдив и епизоотичната обстановка по отношение на заболяването в съседните страни. Членовете на комисията заявиха, че службите са в епизоотична готовност и апелираха стопаните на животни да информират Областната дирекция по безопасност на храните при съмнение за наличие на клинични признаци на АЧС, смъртност на домашни и диви свине и завишена заболеваемост, посочват от областната администрация.

„Към настоящия момент на територията на област Търговище няма притеснителни данни за заболяването, взети са необходимите мерки, а молбата ни към собствениците на животни е да бъдат внимателни и предпазливи“, заяви областният управител на област Търговище Гергана Цонева, цитирана от пресцентъра на институцията.