събота, 20 април, 2024 година.

На редовното си заседание, пазарджишкият общински съвет не допусна в дневния си ред да бъде гласувана оставката на председателя на местния парламент Найден Шопов.

Предложението за предсрочното му отстраняването бе на общинския съветник от коалиция „Заедно за силна община“ Благо Солов с мотив, че председателят Найден Шопов е участвал в гласуването за избор на самия себе си, което е конфликт на интереси. Сигналът се проверява и от Комисията за противодействие на корупцията.

Темата за оставката на председателя на общинския съвет Найден Шопов се подгрява втори месец. На предишното заседание на общинския съвет, предложението изненадващо бе направено устно, но след като Благо Солов не получи подкрепа.

Месец по-късно, предложението бе входирано писмено и то ден, преди назначаването на последното редовно заседание. С гласовете на повечето общински съветници, извънредната точка не бе включена за разглеждане в дневния ред, така, че въпросът за отстраняването на председателя на общинския съвет се отлага.

Повечето колеги на Благо Солов виждат в действията му опит да се блокира дейността на местния парламент.

Независимият общински съветник Благо Солов, който на последните местни избори подкрепи на втория тур новият кмет на Пазарджик Петър Кулински от „Продължаваме промяната“, отказа да сподели неговата позиция.

Темата за предсрочното отстраняване на председателя на общинския съвет Найден Шопов се отлага за края на месеца.

Подробности чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.