сряда, 19 юни, 2024 година.

Войната на Русия в Украйна и засилването на отбраната на Източния фланг на НАТО обсъждат в Рига държавни ръководители на страни членки на Алианса от Централна и Източна Европа, сред които и президентът Румен Радев. В срещата от формата Б9 участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На днешния форум обаче отсъстват унгарският президент Тамаш Шуйок, както и настоящиият държавен глава на Словакия Зузана Чапутова, която след дни предава поста на новоизбрания Петер Пелегрини. Държавите от Б9 няма да приемат общо декларация.

Важна среща на страните от формата В9 на фона на продължаващата война на Русия в Украйна. Форумът, на който Рига за първи път е домакин, е по-различен. За първи път страните от Б9 няма да приемат обща декларация заради различия между участниците в срещата.

„Най-вече заради различините виждания как да бъде постигнат изход от тази кръвопролитна война“, обясни българският президент.

По настояване на Румен Радев е променен текстът на съвместното изявление, който първоначално задължава всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Украйна:

„Бе приета позицията всяка страна да решава сама дали и как да помага на Украйна. И считам това като определен успех в подкрепа на здравия разум“.

Румен Радев: Обща декларация на Б9 няма да има, всяка страна решава сама за помощта за Украйна