събота, 18 май, 2024 година.

В празничния за Плевен 15 май бе поставено началото за създаване на най-дългото послание за мир на планетата. За целта пред Центъра за работа с деца имаше на разположение винилови платна, на които всеки желаещ можеше да напише своето лично послание, а по-малките – и да нарисуват как виждат мирния свят.

Сред първите дошли да оставят своите призиви за мир бяха кметът на община Плевен д-р Валентин Христов и председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански.

„Светът се нуждае от миротворци. Мирът е предизвикателство, което се ражда от сърце“, написа доц. Малкодански.

Идеята за проекта е на Лайънс клуб „Огледало“ – Плевен, съвместно с Лайънс клуб „Дунавски братя“ и Лео клуб „Олимпиец“.

Целта е плакатът с послания да достигне поне четири километра не по-късно от края на 2025 г. и да кандидатства за „Рекордите на Гинес“. Части от винила ще бъдат изпратени до детски градини, училища, общински и областни администрации, фирми и компании в цялата страна. По този начин всяко дете и всеки възрастен ще може да участват в „Рекордите на Гинес“ със своето обръщение или рисунка на тема мир.

От Лайънс клуб „Огледало“ – Плевен апелират всички общественици, културни общности, представители на бизнеса, на правителствени и неправителствени институции да подкрепят инициативата чрез дарения или да заявят участие в инициативата като партньори на e-mail: lkogledalo@gmail.com

След приключване на проекта част от общото послание за мир ще бъде изпратено до Лайънс Интернешънъл, Народното събрание, ООН, както и до Европейския парламент.