вторник, 23 април, 2024 година.

В Смолян откриха бюст-паметник на революционера Георги Сава Раковски. Монументът е дело на смолянчанина Георги Милушев. След откриването, 96-годишният мъж дари паметника, който е на стойност 22 хил. лева, на Министерството на отбраната, 101-ви Алпийски полк и Военен клуб – Смолян.

Паметникът е монтиран пред Военния клуб в Смолян. На официалната церемония по откриването присъстваха жители на града, военни, политици, служители в държавни и общински структури.

Както проектът, така и изработката, и поставянето на бюст-паметника са дело на 96-годишния родопчанин. Негово дело е и паметникът на Васил Левски, поставен в центъра на града преди три години.

Камъкът за бюста е доставил лично от село край Перник. „Техническата работа ми отне не повече от четири месеца, а бюрократичната процедура продължи около две години, заради уточняване на собствеността на имота пред Военния клуб“, каза Георги Милушев.

Събитието бе почетено от представители на Община Смолян, областната администрация, Министерството на отбраната. Прочетен бе и поздравителен адрес от президента Румен Радев.

Следващата мечта, която иска да реализира Георги Милушев, е да направи паметник на покойния главен архитект на Смолян Петър Петров.