понеделник, 15 април, 2024 година.

В Свищов беше почетена паметта на 12-те деца, загинали преди 20 години в река Лим, на границата между Сърбия и Черна гора. В параклиса „Свети Дух“, в гробищния парк в Свищов, свещеници отслужиха заупокойна литургия и панихида в памет на 12-те свищовски деца, намерили смъртта си в река Лим на 4 април 2004 година, на връщане от екскурзия в Дубровник. Семействата от Свищов, които основаха фондацията „Ангели от Лим“ в памет на своите деца, посрещнаха скръбната годишнина в мълчание.

Представители на общинското ръководство поднесоха цветя пред гробовете на децата в Свищов и село Царевец. Заместник-кметът Анелия Димитрова прочете възпоминателно слово.

Тъжната годишнината от трагедията се отбелязва и пред монумента „Ангелите от Лим“, издигнат на мястото на катастрофата от родителите на свищовските деца. Паметникът се намира близо до сръбското село Гостун, разположено между Черна гора и Сърбия.

На 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибира с автобус от екскурзия в хърватския град Дубровник. Към 22:00 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът губи контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Преполе в Сърбия.

При спасителните операции са спасени 38 души. Злополучната катастрофа отнема живота на 12 деца от Свищов – Антоана Евтимова, Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Светослав Колев, Глория Георгиева и Юлиян Манзаров.

С почетен знак – медал „За хората с добри сърца“ от Фондация „Помогни на нуждаещите се“, са наградени трима граждани на Черна гора – Изудин Пушия, Сасеб Баличевич и Есад Кощреба, участвали активно в спасяването на българските деца. Отличията им са връчени от изпълнителния директор на фондацията Георги Найденов.

Удостоени са и представители на институции и граждани, взели участие в акцията по спасяването на децата. Сред тях са началникът на сръбската противопожарна служба, кметът на Приеполе, началникът на пожарната в града, началникът на полицията в Приеполе, както и Зухдиа и Заим Ахметович – баща и син.

Според информация от отдел „Справочна“ на БТА на тържество в Средното професионално училище в Плевля група ученици са наградени за участието си в спасяването на българските си връстници. Сред тях са Владо Попович, Иван Кочало, Здравко Свръкота, Небойша Йоксанович, Боян Мърдак, Младен Василевич, Никола Гачевич, Славиша Манойлович, Джордже Терзич, Деян Милинкович и Денко Ненадич.