събота, 20 април, 2024 година.

В Ямбол утре (21 март) тържествено ще бъде изпратен контингент с около 100 военнослужещи за изпълнение на задачи към стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Церемонията ще се състои от 10:30 часа на централния площад пред Общината, съобщиха от пресцентъра на Сухопътни войски.

Маневрената рота е в състава на регионално командване „Запад” на KFOR. В състава ѝ са включени военнослужещи основно от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, както и личен състав от Съвместното командване на силите, Мобилната комуникационна и информационна система и Военномедицинска академия.

Помощник-национален командир на контингента е майор Светлин Симеонов от управлението на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, а командир на ротата за охрана е старши лейтенант Слави Славчев от 38-ми механизиран батальон на бригадата.

Контингентът премина подготовка в 42-ри механизиран батальон – Ямбол и беше сертифициран с оценка „БОЕГОТОВ” от комисия от Съвместното командване на силите след проведено сертификационно учение на учебен полигон „Победа”, допълват от Сухопътни войски.