понеделник, 20 май, 2024 година.

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството.

Президентът връчи отличията на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“2.

„Всички вие сте важна, неделима част от интелектуалната и духовната сила на България, и пример за нашите млади университетски преподаватели, творци, учени. Вашият труд и дела са оценени по достойнство от цялата ни общественост и далеч отвъд пределите на нашата Родина“, обърна се към отличените държавният глава.

Почетен знак на президента за дейци на науката и културата

Почетният знак на президента получи академик Лъчезар Трайков – лекар, учен и преподавател в областта на неврологията.

„Истинските приоритети, както би трябвало да бъде, на нашия обществен живот са именно свързани с наука, образование, изкуство и култура“, каза той.

Сред отличените са биохимикът Илза Пъжева, публицистът Иван Гранитски, историкът проф. Андрей Пантев, художникът проф. Греди Асса и едно от ярките имена в историята на българското хорово изкуство – диригентът Ваня Монева.

„Българската култура има нужда от подкрепа, защото без култура и образование едва ли ще запазим идентичността си, а пък аз като част от музикалната култура на България, от фолклора й, смятам, че нашите корени са тези, които ни държат силни“, заяви маестра Монева.

30 години от основаването на женски хор „Ваня Монева“