четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Възрастни хора без преки наследници са жертвите на организираната престъпна група за имотни измами, разбита от полицията в Русе. Един от задържаните е служител на МВР и се проверява съпричасността на още трима униформени към схемата.

Трима задържани за имотни измами в Русе, сред тях и служител на МВР

Началото на имотните измами е поставено през ноември 2020 г, когато беше първата вълна от висока смъртност от Covid-19 в страната. Тогава трима русенци, единият от които полицай, започват реализирането на схема за имотни измамиq като използват фалшиви документи. Жертви са възрастни самотни хора, без преки наследници. Как точно са действали, разказа наблюдаващият прокурор Радослав Градев.

„След изготвянето на това неистинско завещание се е посещавал нотариус. Искам да кажа, че са различни нотариуси при всички сделки, които според правилата на Закона за наследството са обявявали саморъчните завещания. Впоследствие лицата, на които са завещани имотите – тях ще ги нарека бушони или мулета – продават имотите на трети добросъвестни лица“

Имотите, които са били обект на престъпленията, са земеделски земи в Силистренско, Двемогилско, както и апартамент в Русе.

Тъй като в схемата има замесен полицай, по случая работи и отдел „Вътрешна сигурност“ в МВР. Проверяват се още трима униформени за съпричасност към организираната престъпна група.

На задържаните са повдигнати обвинения и са задържани за срок от 72 часа.