събота, 18 май, 2024 година.

Научните постижения и високите технологии стават все по-важни за НАТО като военно-отбранителен съюз и гарант за световната сигурност.

Това заяви доц. Велизар Шаламанов на среща-дискусия в Югозападния университет в Благоевград, организирана от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

Рисковете, пред които е изправено човечеството от военните конфликти и природните катаклизми, са във фокуса на НАТО и Алиансът използва най-високите постижения, за да гарантира мира, заяви пред студенти и преподаватели Шаламанов:

„И по отношение на киберпространството, и по отношение на открития Космос, и по отношение на предизвикателствата с дезинформация, включително с въпросите за новите технологии, измененията на климата“.

Все повече държави припознават НАТО като организацията, която е гарант за сигурността и мира, каза още Велизар Шаламанов:

„Всички страни, които искат мир, се присъединяват към НАТО – последно Финландия и Швеция, а сега има писма от Австрия, Ирландия, Малта и Швейцария да задълбочат сътрудничеството с НАТО“.

Една от инициативите на Дипломатическия институт към външно министерство за отбелязване на 20-годишнината от членството на България в НАТО е да организира срещи във всички висши училища в страната, каза дипломатът и директор на Института Таня Михайлова:

„Ние търсим чрез тези срещи да намерим тези, които имат желание да работят в тези сфери на сигурността и външната политика“.