четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Служба „Военна полиция“ предотврати опити за имотни измами с фалшиви документи в София, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната (МО).

От министерството посочват, че на потенциални купувачи са предлагани имоти в София с фалшиви договори за собственост като придобити от Министерството на отбраната. Те са били по реда на чл. 9. от Указ 463/07.09.1950 г. за създаване на жилищен фонд при Министерството на народната отбрана (МНО), отменен през 1996 г., уточниха от ведомството.

Пред нотариуси са използвани договори, съдържащи реквизитите на истински, сключени по реда на Указа. Данните за имота, както и на собственика са били с невярно съдържание.

От МО допълниха, че са предприети действия за уведомяване на Нотариалната камара на България, както и на органите на МВР, тъй като се касае за лица, извън компетентността на Служба „Военна полиция“.

Работата по разкриване на престъпната дейност продължава.

БТА припомня, че на 17 април т.г. бяха задържани трима души за имотни измами в Русе, сред тях и полицай. Организираната престъпна група е действала от ноември 2020 г., съобщиха тогава от Окръжната прокуратура в Русе.