понеделник, 15 април, 2024 година.

Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ – Варна (ВВМУ) разработва проекти за финансиране от Европейския фонд за морско дело и рибарство, като до два месеца се очаква и официалната информация за стартиране на проект. Това каза проф. Мирослав Цветков, капитан I ранг и началник на „Научна секция“ във ВВМУ, по време на Регионалната конференция „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в Националния пресклуб на БТА във Варна. По думите на проф. Цветков, той ще е свързан с възможностите за развитие на аквакултури в изключителната икономическа зона на България.

Той представи работата на учебното заведение, като говори и за най-голямата лаборатория за космически изследвания в България, открита в края на месец февруари във ВВМУ. Капитан I ранг проф. Мирослав Цветков представи и работата на ВВМУ с някои европейски агенции и различни проектни инициативи, които се изпълняват с европейско финансиране.

Той наблегна на работата на учебното заведение с двете европейски агенции, свързани с Космоса – Европейската агенция за космическата програма на Европейски съюз (ЕС) и Европейската космическа агенция, като допълни, че има вече и изпълнени проекти, свързани с наблюдението на земята от Космоса, както и най-различни дейности, като екология, корабен трафик, наблюдение на откритите морски пространства, наблюдение на бреговата зона и други.

Професор Цветков разказа още, че с новата лаборатория ВВМУ навлиза и в дейността, свързана с изграждането на космическа инфраструктура, а именно интегриране на така наречените малки сателити – с тегло до около 35 килограма. „Студентите и курсантите, които преминат това обучение, ще имат възможност да практикуват този букет от професии, свързани с космическата инфраструктура“, каза професорът. Той посочи, че други студенти ще бъдат обучени за работа след изстрелването на сателита в Космоса, като те ще следят за заемането на съответната орбита, извършване на всички телеметрични дейности, свързани с контрола, както и с подмяна на софтуера, който управлява самият сателит.

Капитан I ранг проф. Мирослав Цветков обобщи и работата на учебното заведение по серия проекти по програма „Хоризонт 2020“, като открои проекта „Марс план“. По думите му става въпрос за трансграничен проект за морско пространствено планиране. Работили са и по проекти, свързани с морската екология, като са изградени няколко центъра, свързани с наблюдението на морските пространства и бреговата зона, морска сигурност и кибер сигурност, както и по програма „Еразъм“, стана известно от думите на Мирослав Цветков.