вторник, 23 април, 2024 година.

Парламентът реши временна комисия в парламента да разследва корупционните практики в агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Проекторешението беше внесено от „Има такъв народ“ (ИТН). То бе гласувано със 133 гласа “за”, 10 “против” и 40 “въздържал се”.

Комисията ще трябва да изготви доклад за резултатите от работата и установените факти и обстоятелства. Тя ще работи в срок от един месец и ще се състои от 12 народни представители, избрани на паритетен принцип – по един от всяка парламентарна група. Членовете на комисията ще са Теменужка Петкова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Венеция Ангова и Константин Бачийски от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Климент Шопов и Димо Дренчев от „Възраждане“, Румен Гечев и Кристиан Вигенин от „БСП за България“, както и Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН.

Депутатите избраха за председател на комисията Тошко Йорданов (ИТН).

По време на дебатите съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков каза, че имат един цял месец, който трябва да прекарат заедно. По думите му имат ясен избор и два варианта – единият е да направят това, което „направиха този следобед, абсолютно унищожаване на времето и на ресурсите, които са дадени на Народното събрание, а другият вариант е да се стегнат и да направят още няколко продуктивни задачи и действия, които да са от полза на всички техни избиратели. Той предложи смяна на името на комисията с „временна комисия за разследване на корупционните практики в агенция „Митници“. Всичко друго е отвратителен популизъм, без абсолютно никакъв смисъл, смята Петков.

Тошко Йорданов (ИТН) каза, че шефката на агенция „Митници“ Петя Банкова е назначена директно от Асен Василев. Ако излязат някакви неща за Асен Василев, проблемът си е негов, каза Йорданов и добави, че се прави по този начин, за да се разсеят всякакви съмнения.

Предложените поправки от ПП-ДБ за промяна на името на комисията, в което да не присъства името на Асен Василев, беше отхвърлено.