сряда, 21 февруари, 2024 година.

От 13-и до 16 февруари временно се преустановява извършването на регистрация и пререгистрация с временна закрила за граждани на Украйна в Регистрационно-приемателния център в столичния квартал „Военна рампа“. Това съобщиха на официалната си фейсбук страница от Държавна агенция за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет (МС).

Като причина за прекъсването от агенцията посочват технически причини и уверяват, че за възстановяването на дейността ще има своевременна информация.

БТА припомня, че срокът на временната закрила за граждани на Украйна бе удължен до 4 март 2025 г. и започна процесът по пререгистрация на регистрационните карти на тези, които желаят временната им закрила на територията на България да бъде продължена.

Подновяване на регистрационна карта може да бъде заявено в най-близката областна дирекция на Министерството на вътрешните работи; Столичната дирекция на Вътрешните работи в София или в Регистрационно-приемателните центрове към ДАБ при МС.

Процесът на пререгистрация ще продължи до 31 март, а след този срок заявления ще се приемат само в центрове на ДАБ при МС. Подробна информация за пунктовете за временна закрила можете да откриете и на портала „България за Украйна“.

Вписването на новия срок на валидност на регистрационните карти следва да се осъществява само от служители на ДАБ при МС или МВР. При издаване на нова регистрационна карта украинските граждани са задължени да предадат вече невалидната си карта на служителите, извършващи регистрацията, уточниха от агенцията.

Здравните осигуровки на децата, както и на гражданите в неработоспособна възраст се поемат от държавния бюджет на България. При съмнения за липсващи здравни осигуровки на гражданите, посочени в тези групи, те следва да се обърнат за съдействие към териториалните структури на Национална агенция по приходите или към ДАБ при МС, съветват от агенцията за бежанците.