сряда, 19 юни, 2024 година.

Под патронажа на областния управител на Шумен проф. Добромир Добрев в Националния пресклуб на БТА в града се състоя втора кръгла маса на тема „Нашата Европа“, с акцент изборите за Европейски парламент. Първата дискусия по темата бе организирана по повод отбелязването на 9 май – Ден на Европа. Участниците в кръглата маса първо проследиха живото излъчване на БТА с пряко включване от 27 държави по повод изборите за Европейски парламент. В събитието, озаглавено „БТА 24/27 ЕС“ , БТА предава 24 часа всеки ден изборите за Европейски парламент в 27 държави в ЕС.

Може би от темата „Моята Европа“ към изборите за Европейски парламент трябва да тръгнем от голямото разнообразие в Европа и нещото, което ни обединява – общите ценности. Това са трите жалона – живот, свобода и частна собственост, върху които Джон Лок изгражда теорията си за обществения договор и можем да кажем, че това е нещото, което обединява Европа и европейските ценности. Оттук следват много неща, които ни правят различни в Европа, които изкарват на преден план и резултатите от евроизборите, и големите въпроси. „За мен са три, вие ще ме допълните. Първият е ще има ли консенсус за продължаване на европейската интеграция след тези избори? Ще стигнем ли най-накрая до реализацията на идеята за създаване на европейски въоръжени сили като стълб в отбранителната способност на НАТО и ще продължим ли напред с развитието на Европа, което за мен означава федерализация на Европа. За щастие, има различни отговори на тях. Много партии или част от тях казват, че искат Европа, но не и тази, за която говорим – с федерализация, с продължаващо обединение. Националистите открай време, дори тези, които омекнаха и започнаха да говорят за Европа, искат Европа на нациите. Това е нещото, което ни прави вече пък различни. Има спойка, но има и различие, такава е Европа днес“, каза в началото на дискусията проф. Добрев.

Преподавателят в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ доц. Юрий Проданов разказа лична история, свързана с любим момент от „Фауст“ на Гьоте и с посещението на Проданов преди 1989 година, преди да падне Берлинската стена, в подножието на връх Брокен, описан в творбата на Гьоте. Доцентът каза, че тогава от неговите немски приятели е разбрал, че не Еверест е най-високият връх в света, а е Брокен, „защото никой не може да се качи на него, за разлика от Еверест, защото там минава границата между тогавашната ГДР и ФРГ – Източна и Западна Германия, и ако се качи на него ще бъде застрелян, и затова никой не смеел да се качи на този връх“. Проданов отбеляза, че разказва тази лична история на учениците от пет шуменски училища, присъстващи на дискусията „да си дадете сметка какво означава да има граници, които не можеш да преминеш. Вашият красив житейски шанс е да живеете в един свят, в който граници почти не съществуват и единствените граници са тези, които самите вие си поставяте вътре във вас. Много е хубава темата „Нашата Европа“, защото аз си мисля, че пък на вашето поколение е дадено да разбира този континент като свое пространство, като пространство, което не е зад някаква граница, а в което можеш да отидеш където си искаш, защото си част от него, то е твое. Именно на вашето поколение според мен предстои обръщането на тази много тъжна тенденция, че във водещите страни на Европейския съюз избирателната активност е изключително висока, за разлика от тази в България. Това означава само едно – при нас липсва политическата култура, липсва демократичното себеусещане, свързано може би с по-старите поколения, тъй като те дълго време са живеели в състояние на липса на избор, а вие ще живеете в свят, в който можете да избирате свободно всичко, въпреки че, както казва Жан-Пол Сартър „Моментът на избор е миг на лудост“, отбеляза Проданов и посъветва участниците да поразсъждават на този момент и какво е искал да каже френският философ. „Много ми е интересно да чуя защо Европа е ваша, а не разсъждавате – „те европейците, ние българите“, защото точно вашето поколение трябва да направи така, че да не се говори по този начин“, уточни Проданов.

„Изключително се радвам, че толкова млади хора, с такова желание и ентусиазъм, каквото се усеща, днес ще говорим на тема „Нашата Европа“. Наистина е различно – с отворените граници на Европа днес спрямо времето, в което живях и аз, когато нямаше възможност за свободно пътуване и придвижване“, каза на кръглата маса началникът на Регионалното управление на образованието в Шумен Кремена Маринова.

В продължилата повече от час дискусия ученици от пет шуменски училища – Средно училище „Йоан Екзарх Български“, Средно училище „Сава Доброплодни“, Средно училище „Панайот Волов“, Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ и Профилирана езикова гимназия „Никола Й. Вапцаров“, говориха по поставените въпроси и теми. Те споделиха лични впечатления от посещенията си в Европа по различни програми, включително в Брюксел и Страсбург.

Участниците във втората кръгла маса на тема „Нашата Европа“ заявиха, че ще се срещнат отново в Националния пресклуб на БТА в Шумен. Доц. Юрий Проданов помоли учениците до следващата среща да си помислят над въпроса: „Виждате ли противоречие в поколението на вашите баби и дядовци, и вашето поколение в отношението си за всичко това, за което говорим?“. Той изрази мнение, че „носталгията на това поколение много вреди на младите хора“.

Въпросът на доц. Проданов може да се превърне в тема на една трета кръгла маса. „Очаровани сме от нивото на разсъждение, което видяхме и днес, което ни радва“, обърна се към учениците проф. Добрев. Той постави и друг въпрос: „Дали предметът „Гражданско образование“ в училища върши работа?“

(Видеозапис на кръглата маса е публикуван в „Пресклуб-архив).